RobRob

Beste lezer,

Mijn naam is Rob Heikes en ik woon sinds 5 jaar op een mooie locatie van Woonzorgnet: namelijk op landgoed de Keijenberg in Renkum. Midden in de prachtige natuur.

Lees meer

een nieuw begin

IMG 7939De natuur gaat zich weer van zijn beste kant laten zien: de schoonheid die bomen en struiken en laagblijvende vegetatie gaan laten zien, houdt de mens gevangen in een beleving van welzijn van zichzelf en de hele natuur, en dat is het begin van een heel proces van romantische en filosofische gedachten: waartoe zijn wij op aarde?

Vast en zeker niet om onze hersens te breken over louter materiële zaken die zelfs in ons aardse bestaan van voorbijgaande aard zijn, zoals de schuldenproblematiek op alle niveau's die her en der aan de orde is, en de politieke eenwording van Europa. We hebben ook een eredienst te verrichten aan de schepper en dat kan iedereen op zijn eigen wijze en los van eventuele rituelen uit de ik weet niet hoeveel godsdiensten en daaraanverwante geloofsrichtingen creatief opbouwen.

Je gaat dan op zoek naar je diepste gevoelens omtrent de zin van je eigen bestaan en de grootsheid en schoonheid in talloze vormen en dimensies van de natuur om je heen. Je kunt een dure reis gaan maken in collectiviteit met andere natuurminnaars naar bijvoorbeeld de Galapagos-eilanden maar je kunt ook vertoeven in een stukje natuur in het Gelderse Beekdal-landschap zoals dat bij en in de theetuin van de Keyenberglocatie van Woonzorgnet te vinden is.

Rob Heikes
foto's ©marialena

Schrijf reactie (6 Reacties)

Sneeuw

IMG 6270

Ik heb zojuist het sneeuwlandschap op de Keijenberg bewonderd, de theetuin helemaal onder de sneeuw, de oude bomen aan de achterkant van de antieke muur zijn een monument van de combinatie van het magische wit van de sneeuw  en de  wonderbaarlijke krachten in de grond onder het bos en in de aardkorst.

IMG 6271

De natuur is nu in diepe rust, de grotere dieren blijven in hun holen en ook de insecten laten zich niet zien, de bijen  zitten in hun korven en houden hun winterslaap tot de lente weer aanbreekt en de temperatuur tot ver boven de 10 graden stijgt. De mens geniet van  de schitterende pracht van al dat wit in combinatiie met al wat leeft en nu in de winter even met zijn groei stopt. Het lijkt erop of alles in de natuur zich bezint op de komende lente en de veelkleurige, flamboyante schoonheid die zij mens en dier weer gaat brengen.

De mens krijgt diepere gedachten en filosofeert of met de opwarming van de aarde het sneeuwlandschap zoals op de Keijenberg te bewonderen is  misschien een zeldzaam fenomeen gaat worden en heeft ineens reflecties over het hiernamaals en beeldt zich in dat de hemel zoals christenen zich dat voorstellen en door profeten, apostelen en heiligen reeds is aangeduid best eens een paradijs zou kunnen zijn met sneeuw die niet kan smelten.

Rob Heikes
foto's ©marialena

Schrijf reactie (7 Reacties)

Vuur is de oorsprong van al het leven

A-0DrgmCYAALb8t

Vuur is de oorsprong van al het leven. Toen miljarden jaren geleden zuurstof in de atmosfeer kwam, kwamen weldra de eerste bacteriën en nadien de evolutie tot steeds hogere levende wezens en ten slotte de grote apotheose, de mens. Op 2 manieren heeft de plantaardige wereld gebruik gemaakt van het vuur en de energie die daarbij vrijkomt. De eerste is de straling, de gloed, en ook de electromagnetische golven van allerlei aard; het in de ruimte zenden van bestanddelen van atomen die vooral de fotosynthese bij planten bewerkstelligen. Als tweede de verbranding van vetten en koolhydraten bij alle levende wezens .  Het vuur geeft energie af in de vorm van warmte en die warmte kan men denken als de meest basale vorm van energie die we dagelijks in en met ons lichaam aanwenden.
Over het vuur als een van de elementen van de Griekse Mythologie kunnen we dan ook lang en diepgaand mediteren.  Vuur komt op de aarde in alle mogelijke vormen voor en ondergaat ook steeds gedaanteverwisseliingen en dat inspireert menigeen enorm.

Rob Heikes
foto ©marialena

Schrijf reactie (4 Reacties)